DJI, Ürettiği İki Yeni Faydalı Yükü Tanıttı
Firmanın endüstriyel “drone”u Matrice 300 RTK’ye entegre edilmek için tasarlanan LİDAR sensörü ve tam kare kamera, havadan etüt işini bir üst seviyeye taşıyacak.
Yapılan basın açıklamasındaki ifadeler şu şekilde: “DJI Zenmuse P1 ve DJI Zenmuse L1, havadan hassas denetleme ve veri toplama görevlerinin kalite ve isabet oranını azaltmadan, makul bir maliyetle daha yüksek verimlilik ve yeni perspektifler sağlayarak endüstride çığır açacak.”
DJI’ın ABD şubesinin Mühendislik Yöneticisi Arjun Menon ise şunları belirtiyor:
“İsabetli jeo-uzamsal veri toplama işiyle uğraşan endüstriyel müşterilerimiz için, bu iki yeni faydalı yük ile tam entegre ve tam teşekküllü bir çözüm sunuyoruz. Tam entegre, gelişmiş ve makul fiyatlı bir LİDAR’ın, en iyi endüstriyel ‘drone’umuza kolayca monte edilmiş olması, etüt, haritalama ve inşaat profesyonellerinin nihayet gerçekleşmiş bir rüyası. Bu profesyoneller artık jeo-uzamsal alanı, havadaki bu araçların elde ettiği yüksek hassasiyetli ve kaliteli veriler sayesinde, tamamen farklı bir perspektifle tarayarak anlama olanağına sahip olacaklar.”
DJI Zenmuse L1, DJI’ın havadan etüt için geliştirdiği ilk LİDAR çözümü. LİDAR teknolojisi havadan etüt için çok önemli zira bu teknoloji sayesinde, yoğun bitki örtüsü ile kaplı ve az ışık alan sahalarda, gerçek renkli nokta bulutu modelleri çıkarılabiliyor. Ancak piyasadaki güçlü LİDAR sensörleri çok pahalı ve “drone”lar için çok ağır. Bu teknolojiyi ucuzlatmak ve hafifletmek için bir süredir çalışan DJI, nihayet bu faydalı yükü üretti. Basın açıklamasındaki ifadesiyle L1 “LİDAR teknolojisini kolay kullanılır ve erişilebilir bir hâle getirerek ‘demokratikleştirmek’ yönünde atılmış büyük bir adım.”
Bu sensörün teknik özellikleri şu şekilde:
“Zenmuse L1, güçlü fakat ultra-hafif bir Livox Lidar modülünü, 70 derecelik bir FOV, yüksek hassasiyetli bir IMU ve 1 inçlik CMOS sensörü olan, 3 eksenli stabilize bir gimbale yerleştirilmiş mekanik bir örtücüye sahip, 20 megapiksellik bir kamera ile entegre ediyor. Zenmuse L1, gerçek zamanlı ve gerçek renkli nokta bulutu modelleri oluşturabiliyor yahut 2 kilometrekare genişlikteki alanların nokta bulutu verisini, tek bir uçuşta elde edebiliyor. Saniyede 240.000 noktalık bir Point Rate ve 450 metrelik algılama menziliyle, kaliteli LİDAR verilerinin elde edilme hızı ve kolaylığı, daha önce görülmemiş bir düzeyde. Livox’un geliştirdiği özel bir teknoloji sayesinde modül, hem Doğrusal Tarama Modu’nu hem de Tekrarlanmayan Tarama Modu’nu destekliyor. Bu da ilgilenilen sahanın çok kısa bir sürede tamamen taranmasını ve sensörün, yalnızca tanımlı bir boyut üzerinde değil, istenen her yönde veri toplayabilmesini sağlıyor.”
DJI, sensörle kombine çalışabilecek Terra etüt yazılımını da müşterilerinin kullanımına sunuyor.
DJI Zenmuse P1 ise tam kare fotogrametri alanında, havadan etüt işine yeni bir boyut kazandırıyor. Bu sensörün jeo-uzamsal veri toplama alanına yönelik, DJI tarafından geliştirilmiş en güçlü kamera olduğu ifade ediliyor.
Basın açıklamasına göre P1’in teknik özellikleri şöyle:
P1, “45 megapiksellik tam kare, düşük grenli, yüksek hassasiyetli bir sensörle ve 3 eksenli stabilize bir gimbale yerleştirilmiş, değiştirilebilir 24/35/50 mm’lik sabit odaklı lenslerle, esnek bir görüş sağlıyor. DJI Zenmuse P1, Yer Kontrol Noktaları olmaksızın yüksek isabet (yatayda 3 cm / dikeyde 5 cm) ve tek bir uçuşta 3 kilometrekarelik bir alanı kapsayabilmesiyle yüksek verimlilik sağlıyor. Mekanik bir örtücüye ve tüm modüllerin zamanlamasını mikrosaniye düzeyinde senkronize eden yepyeni TimeSync 2.0 sistemine sahip olan Zenmuse P1, kullanıcılarının santimetre hassasiyetinde veri elde etmelerini ve gerçek zamanlı pozisyonlama teknolojisinden yararlanmalarını sağlıyor.”
Ticari “drone” sektörünün yaklaşık %70’ine hâkim olduğu düşünülen DJI, bu iki yeni faydalı yüküyle pazardaki iddialı konumunu devam ettireceğinin sinyalini veriyor. “Drone” teknolojisi havadan etüt sahasında hâlâ standartlaşmış bir araç değil fakat bu yeni teknolojiler ve otomasyon alanındaki atılımlar sayesinde etütçülerin “drone” kullanımının giderek artacağı düşünülüyor.